Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2011

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΚΗΚΟΥ ΣΤΟ ΕΠΚ

Στο τελευταίο συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων εκδηλώθηκε η έναρξη της  μεγάλη μας αντίδραση στην καταστροφική πολιτική των τελευταίων ετών με κομματικό προσδιορισμό και ονόματα. Στην συνεδρίαση αυτή είχε καλεστεί ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ η πρώην καθοδηγήτρια της "πράσινης ανάπτυξης" του Παπανδρέου.


Όλγα Κήκου
εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Παρίσι 12.11.2011
Εκ μέρους των Ελλήνων Πράσινων, πρέπει να πω ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να βρισκόμαστε σ αυτό εδώ το πάνελ σήμερα. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε μία βαθιά κρίση η οποία προβλέπεται ότι θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Παπανδρέου, την οποία η κ Μπιρμπίλη υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος, έφερε την χώρα πολύ κοντά στην χρεωκοπία. Δεν πήρε μέτρα προκειμένου να αλλάξει αυτή την πορεία. Παρ΄όλες τις υποσχέσεις για «πράσινη ανάπτυξη», και την προ εκλογών ρητορική της, ακολουθήθηκε μία διαφορετική πορεία. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προκειμένου να ξεφορτωθεί την διαφθορά, ή να τιμωρηθούν αυτοί που είχαν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση εφάρμοσε πρακτικές οι οποίες υποβάθμισαν το περιβάλλον, διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, αύξησαν την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχιας, αύξησαν την αστυνομική βία, δημιούργησαν κοινωνική αδικία, καταπάτησαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ήταν ανίκανη να χειρισθεί τον αυξανόμενο ρατσισμό εναντίον των μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων πολιτών.
Το πολιτικό μονοπάτι που επιλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, οδηγήθηκε μακριά τόσο από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και από την διαφάνεια. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μέτρα όπως: Σταδιακή Ιδιωτικοποίηση των Επιχειρήσεων Παροχής Ύδρευσης, Νομιμοποίηση Κτισμάτων σε Προστατευόμενες Περιοχές, Εγκατάλειψη των 2/3 των Σιδηροδρομικών Δικτύων, Παραμέληση των Δασικών Υπηρεσιών, Χρησιμοποίηση οικονομικών πόρων που προοριζόταν για πράσινες δράσεις σε αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, και η παρουσίαση αδικαιολόγητων και πανάκριβων λύσεων στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία φάση αποσύνθεσης. Έχει χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους περισσότερους ψηφοφόρους του. Σήμερα είναι ένα πολιτικό κόμμα μόνιμα δεμένο σε πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε μία βαθιά, μακριά και επώδυνη ύφεση, που ανάγκασε τους ανθρώπους να κάνουν θυσίες, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και χωρίς να είναι ικανό να διαχειρισθεί ακόμη και τις δικές του πολιτικές. Μόλις εχθές, προκειμένου να κρατήσει για τον εαυτό του την εξουσία, επέτρεψε την συμμετοχή της Αντι-ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς στην κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974.
Εμείς σαν Έλληνες Πράσινοι, δεν έχουμε καμμία σχέση με αυτούς που ευθύνονται για την σημερινή κρίση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, μοιραζόμενοι το όραμά του, για μία Ενωμένη Ευρώπη, Βιώσιμη, Αλληλέγγυα και Δημοκρατική.
Σαν τελευταίο να προσθέσω ότι πιστεύουμε ότι ούτε η πρώην Υπουργός ούτε οι συνεχιστές της, εφάρμοσαν όσα μας υποσχέθηκαν, όσα υποσχέθηκαν στον Ελληνικό Λαό.
Και αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα των εκλογών στο αμέσως προσεχές διάστημα.
ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου