Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Πανευρωπαϊκή «πρωτιά» τον Ιούνιο: Η ανεργία “ακρωτηριάζει” κοινωνία και οικονομία

Πέμπτη, 06 Σεπ. 2012, 15:16
Για τα νέα -δραματικά- ποσοστά της ανεργίας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:
"Ενός κακού μύρια έπονται. Πέρα από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η ανεργία, εκρηκτικό είναι και το πρόβλημα με τις παρενέργειες της στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι μειωμένες κατά 35% εισροές έχουν, σε συνδυασμό με τις απώλειες τους από το PSI, φέρει στο κόκκινο τη δημόσια ασφάλιση. Με τη συνεχιζόμενη πολιτική τείνουμε να γίνουμε μια χώρα ανήμπορη, με μια κοινωνία ακρωτηριασμένη και μια οικονομία ανυπόληπτη και καχεκτική". 
Πιο αναλυτικά:
Για άλλον ένα μήνα, η ανοδική τάση της ανεργίας συνεχίστηκε. Τον Ιούνιο, οι επίσημοι άνεργοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 1,2 εκατομμύρια και το ποσοστό τους έφθασε στο 24,4%, ποσοστό πλέον υψηλότερο της Ισπανίας τον αντίστοιχο μήνα, που για πολλά χρόνια διατηρούσε τα σκήπτρα στον τομέα. Συγκριτικά με το 2008, την απαρχή της διεθνούς κρίσης, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 800.000 περίπου, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 780.000 και ο αποκαλούμενος "μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός" ενισχύθηκε εξ αιτίας των στρεβλώσεων της Ελληνικής Οικονομίας κατά 20.000 άτομα. Από την εποχή του μνημονίου, οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά κατηγορία είναι 640.000 λιγότεροι απασχολούμενοι, 600.000 περισσότεροι άνεργοι, ενώ ελάχιστη ήταν η μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν σταθερά. «Πρωτοπόρες» στον τομέα είναι οι γυναίκες, ενώ επικίνδυνα αυξάνεται και η κατηγορία των πάνω από 45 ετών, σημαντικό μέρος των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Χωρικά, ελαφρά περισσότερο πλήττονται περιοχές ημιορεινές -ορεινές, που είναι ταυτόχρονα απογυμνωμένες από πληθυσμό και δραστηριότητες, ενώ άλμα καταγράφηκε στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα, με δεδομένη την εποχικότητα στην απασχόληση, σε καλοκαιρινό μήνα. Οι δείκτες της καταγραφόμενης ανεργίας θα πρέπει να εξεταστούν και με το σύνολο των ετήσιων εργατοωρών (Ε.Μ.Ε), αφού τα στοιχεία των νέων συμβάσεων εργασίας δείχνουν ότι η ζήτηση αναφέρεται στο συντριπτικό μέρος της σε θέσεις μερικής απασχόλησης και μειωμένων αμοιβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου