Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» Η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής θυσία στο βωμό του χρέους;


Να θυμίσω σε όσους μιλάνε πάλι ότι θα χρεοκοπήσουμε αν δεν "υπακούσουμε", με το θράσος που τους διακρίνει και με κουτοπονηριά ο πρώην αποτυχημένος υπουργός οικονομικών το έχωσε στο πολυνομοσχέδιο που θα μας έσωζε από την χρεοκοπία και θα παίρναμε την 6η δόση.

Θεματικές Περιβάλλον
Τετάρτη, 02 Νοέ. 2011, 12:37
Εγκληματική χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την τροπολογία στο «πολυνομοσχέδιο» που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή και η οποία ουσιαστικά κατακρεουργεί το Πράσινο Ταμείο για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.
Το Πράσινο Ταμείο είχε δημιουργηθεί το 2010 και παρουσιάστηκε από την ίδια την κυβέρνηση ως «το κυριότερο εργαλείο εφαρμογής της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ». Σε αυτό συγκεντρώνονται πόροι που εισπράττονται από κάθε είδους περιβαλλοντικές παραβάσεις (ημιυπαίθριοι, τακτοποίηση αυθαιρέτων, πρόστιμα από περιβαλλοντικά εγκλήματα κτλ.) προκειμένου τα ποσά αυτά να επιστρέφονται στους πολίτες μέσα από επενδύσεις για προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής (πχ δασοπροστασία, ανάπλαση αστικών περιοχών) που παράλληλα θα δημιουργούν και θέσεις εργασίας.
Σαν να μην έφτανε το έγκλημα της «περαίωσης» των ημιυπαίθριων και το χάρισμα προστίμων ύψους 10 δις στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» αποφάσισε τώρα πως το 95% των πόρων του Πράσινου Ταμείου θα διοχετεύεται για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και μόλις το 5% θα χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Ταμείου. Έτσι, από τα 4 δις που εκτιμάται πως θα έχει συγκεντρώσει το 2014, τα 3,6 δις θα πεταχτούν στη μαύρη τρύπα του χρέους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως η απόφαση αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας: το καθοριστικό επιχείρημα υπέρ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα ήταν ακριβώς πως τα σχετικά έσοδα θα επέστρεφαν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από έργα που θα χρηματοδοτούνταν από το Πράσινο Ταμείο.
Η κυβέρνηση δυστυχώς έχει μπερδέψει τη δημοσιονομική εξυγίανση με την επίθεση στην περιβαλλοντική  βιωσιμότητα της χώρας. Τα απομεινάρια της φρασεολογίας της «πράσινης ανάπτυξης» δεν πείθουν πλέον κανένα, εκτός ίσως από τους μεγαλοεργολάβους, πάντα πρόθυμους να καταθέσουν φαραωνικά σχέδια «πράσινων» επενδύσεων.
Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου