Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Παρέμβαση για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Βελτιώσεις στο τμήμα της Εθνικής οδού Χίου – Καρδαμύλων»

Χίος 2 Νοεμβρίου 2011


Παρέμβαση για τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί από το έργο κατασκευής της εθνικής οδού Χίου –Καρδαμύλων έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με επιστολή-καταγγελία προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κοινοποίηση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούνται κατά παράβαση περιβαλλοντικών όρων όπου σημειώνεται ότι «η απόθεση των ακατάλληλων προϊόντων εκσκαφής να γίνει σε θέσεις εκτός των περιοχών με οικολογική ευαισθησία, που δεν θα επηρεάζουν την επιφανειακή ροή των υδάτων, δεν θα είναι δασικού χαρακτήρακαι θα απέχουν τουλάχιστον 300 μ οπό τη θάλασσα...» ενώ «κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου δεν επιτρέπεται η ρίψη βραχώδους αλλά και οποιαδήποτε άλλου υλικού στη θαλάσσια περιοχή ή τα πρανή των βουνών της περιοχής
 Από τις φωτογραφίες που σας κοινοποιούμε είναι προφανές ότι κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων αποθέτονται μπάζα στη παραλία αλλά και στα πρανή των βουνών της περιοχής. Ζητάμε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για το έλεγχο νομιμότητας του έργου αλλά και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
 Πρόκειται για άλλο ένα έργο πολύ μεγάλου κόστους, τεράστιας κλίμακας που πραγματοποιείται στο νησί μας, με αμφίβολη σκοπιμότητα, που αλλάζει εντελώς το τοπίο της περιοχής. Η ανάπτυξη της μπουλντόζας αφορά πολιτικές περασμένων δεκαετιών και δυστυχώς βλέπουμε ότι παρόλη την οικονομική- κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση δεν έχουν καταφέρει οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας να  απαγκιστρωθούν από τις «δεσμεύσεις» του παρελθόντος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι πολίτες έχουν πλέον ευαισθητοποιηθεί περιβαλλοντικά και δεν ανέχονται τέτοιες  πολυέξοδες και αδιέξοδες μεθόδους παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον χωρίς λογική και αιτιολογία.
 Εμείς δεν νοσταλγούμε την προ του μνημονίου εποχή. Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους  κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι όλες οι πολιτικές αλλά και οι καθημερινές πρακτικές  να  διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτό τον μοναδικό πλούτο των νησιών μας όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Δεν τον σπαταλάμε απερίσκεπτα και κοντόφθαλμα. Δεν τον διαθέτουμε για επεμβάσεις που στοχεύουν στο γρήγορο πλουτισμό και στην εξαγωγή του πλούτου έξω από την περιοχή μας αλλά προσαρμόζουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις μας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οικολογικές και πολιτισμικές αντοχές των νησιών μας. 

 ΠΚ Χίου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου