Τρίτη, Ιουλίου 21, 2015

DeFishgear: Μικροπλαστικά/Διχτυα Φαντάσματα/Θαλάσσια Απορρίμματα.Πόρισμα 3ετούς έρευνας Αδριατική -Ιόνιο. ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. & Συνεργαζόμενοι φορείς


Η ανθρωπότητα, μόλις τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησε το μέγεθος και την σοβαρότητα του ζητήματος των μικροπλαστικών ινών, των διχτυών φαντασμάτων και της μεγάλης σούπας των πλαστικών που συσωρεύθηκαν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, εδώ και 50 - 70 χρόνια.
Ελάχιστες έρευνες (όπως αυτή του Ινστ. Αρχιπέλαγος) είχαν γίνει ως σήμερα, για τα μικροπλαστικά και τα θαλάσσια απορρίμματα και πολύ λίγα γνωρίζουμε για το πολύ μεγάλο αυτό ζήτημα που απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των θαλασσών και των Ωκεανών μας.
Δείτε και τι μικροπλαστικά βρήκαμε, τότε, στην παραλία του Ίσσου (Κορισσίων, Νατούρα 2000).
Επιτέλους, κάποια πρώτα, επίσημα στοιχεία, κατεγράφησαν στην ημερίδα αυτή, μετά την τριετή έρευνα για την Αδριατική και το Ιόνιο. (Δώθηκαν ακόμη και απαντήσεις και για το απο που προήλθαν τα παραπάνω πλαστικά στον Ίσσο)
Και είναι πράγματι, τόσο ανησυχητικά, όσο τα περιμέναμε...
DeFishGear - Corfu 1/3: Θαλάσσια Απορρίμματα & Δυνατότητες Διαχείρισης.
Με το ΕΛΚΕΘΕ και τον Δήμο Κέρκυρας, 19-6-2015.
 Δείτε όλη την ημερίδα στην Κέρκυρα με τίτλο: Θαλάσσια Απορρίμματα & Άχρηστα Αλιευτικά Εργαλεία. Δυνατότητες διαχείρισης.
19-6-2015.  Μέρος 1/3
00:50 Νικολούζος Κώστας, Δήμαρχος : Χαιρετισμός
06:45 Ζέρη Χριστίνα (ΕΛΚΕΘΕ): "Το πρόγραμμα DEFISHGEAR Διαχείριση των θαλασσίων Απορριμμάτων και εγκαταλελημμένων Αλιευτικών Εργαλείων στην Αδριατική". Οι δυσμενείς επιδράσεις.
30:50 Σκορδίλης Αδαμάντιος (Ελ.Οργ. Ανακύκλωσης): "Η Ανακύκλωση ως βασικός παράγων μείωσης των Απορριμμάτων στην θάλασσα".
53:20 Veeman Bert:  ("ΚΙΜΟ" NGO σπό την Ολανδία) Συνεργαζόμαστε για μια καθαρή θάλασσα. 1:11:25 Δραστηριότητες της ΚΙΜΟ - Βίντεο
1:30:53 Τέλος πρώτου μέρους - Διάλειμα
DeFishGear - Corfu 2/3: Δίχτυα Φαντάσματα/Θαλάσσια Απορρίμματα & Δυνατότητες Διαχείρισης.19-6-2015. 
00:51Αναστασοπούλου Αικατερίνη (ΕΛΚΕΘΕ): Πιλοτική Παρακολούθηση Θαλαλασσίων Απορριμμάτων σε περιβάλλον και οργανισμους.
28:55 Σταμογιάννης Βασίλης από Medasset & "Healthy Seas": Από τη θάλασσα στο ντουλάπι. "Κυκλική Οικονομία" στην πράξη.
43:25 Σομαράκης Στυλλιανός (ΕΛΚΕΘΕ): Θαλάσσια Απορρίμματα στις Παραλίες και στην Θαλασσα της Κέρκυρας
57:45 Διαβάτης Στέφανος (αλιεύς): Περισυλλογή Θαλασσίων Απορριμμάτων στην πράξη.
 DeFishgear - Corfu 3/3: Μικροπλαστικά/Διχτυα Φαντάσματα/Θαλάσσια Απορρίμματα.19-6-2015. 
Όλη η ημερίδα στην Κέρκυρα με τίτλο: Θαλάσσια Απορρίμματα & Άχρηστα Αλιευτικά Εργαλεία. Δυνατότητες διαχείρισης.19-6-2015.Μέρος 3/3
Παρεμβάσεις συμμετεχόντων / Ερωτήσεις / Απαντήσεις
Τέλος Ημερίδας

Επιλογές από την ημερίδα που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Ζω Οικολογικά:
DeFishGear @ Corfu: εκπομπή 1: Θαλάσσια Απορρίμματα. Η 3ετής έρευνα για την Αδριατική.19-6-2015. 
Ομιλούν: Νικολούζος Κώστας, Ζέρη Χριστίνα, Σκορδίλης Αδαμάντιος. Νεότερα στοιχεία για την διάσπαση των μικροπλαστικών στην θάλασσα μετά την 3ετή έρευνα για την Αδριατική (και αντίστοιχα σε όλη Μεσόγειο) στην οποία συμμετείχε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή "Ζω Οικολογικά" στις 25-6-2015 Τα Μικροπλαστικά στο Ιόνιο και στην Αδριατική!
 DeFishGear - Corfu εκπομπή 2: Θαλάσσια Απορρίμματα. Η 3ετής έρευνα για την Αδριατική.19-6-2015. 
Ομιλούν: Σταμογιάννης Βασίλης, Σομαράκης Στυλιανός, Διαβάτης Στέφανος. Νεότερα στοιχεία και για την διάσπαση των μικροπλαστικών στην θάλασσα μετά την 3ετή έρευνα για την Αδριατική (και αντίστοιχα σε όλη Μεσόγειο) στην οποία συμμετείχε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Επιλογή για την δεύτερη εκπομπή "Ζω Οικολογικά", γύρω από το θέμα, στις 2-7-2015: Θαλάσσια απορρίμματα, στο Ιόνιο και στην Αδριατική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου