Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2012

Η έλλειψη σχεδιασμού κοστίζει πολύ ακριβά - Θρήνος για τα ομορφότερα μέρη της Χίου

Τετάρτη, 22 Αύγ. 2012, 13:44
Σχολιάζοντας την αναφορά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια για τις ενδείξεις εμπρησμού στην καταστρεπτική φωτιά της Χίου και την ανάγκη συνδρομής της ΕΥΠ για το θέμα, ο Μιχάλης Μπάκας, Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Φοβούμαι ότι οι αναφορές σε εμπρησμό και σε "διεθνείς δυνάμεις που θέλουν το κακό μας" είναι για μια ακόμη φορά αποπροσανατολιστικές και μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Όσοι έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί με το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών  στη χώρα μας ξέρουν ότι το να ανάψει μια φωτιά το καλοκαίρι σε ένα μεσογειακό τόπο είναι 100% βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί.
Αιτίες μπορεί να υπάρχουν πολλές. Από εμπρησμό, από "ξένο δάκτυλο" ή οικοπεδοφάγους, ατύχημα, ανοησία κάποιου πυρομανή, σκουπίδια, τσιγάρο, μετασχηματιστές, οξυγονοκόλληση, κεραυνό, αυτανάφλεξη, κάψιμο χόρτων, ψησταριές κλπ . Αν δεν γίνει από τη μία αιτία, θα γίνει από την άλλη. Αν δεν γίνει φέτος, θα γίνει του χρόνου, σε 5 ή 10 χρόνια. Αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα γίνει.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι πώς μπήκε η φωτιά. Το κρίσιμο είναι: γιατί ένα 100% αναμενόμενο γεγονός (το άναμμα φωτιάς σε μεσογειακή χώρα το καλοκαίρι) οδηγεί σε ολοκαυτώματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο παρελθόν με τόση συχνότητα; Τα απανωτά συμβάντα δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού στην αντιμετώπιση της, αλλά και σε πολιτικές διαχείρισης της υπαίθρου, με την εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη, την εκτός σχεδίου δόμηση κ.λπ.
Αν μιλάμε για εμπρησμό είναι σαν να βάζουμε αποπροσανατολιστικά στην άκρη τις ευθύνες της Πολιτείας για το ζήτημα. Το ζητούμενο είναι πώς προετοιμαζόμαστε ως Κράτος και ως Πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και σε αυτό το σημείο πρέπει με το οριστικό σβήσιμο της καταστρεπτικής πυρκαγιάς στη Χίο να δούμε λάθη μας, να καταλογιστούν ευθύνες και να υπάρξει υπεύθυνος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπεύθυνα και χωρίς επικοινωνιακές κραυγές τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση».
Η Περιφερειακή Γραμματεία Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου