Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2012

Η έλλειψη εγγυήσεων απειλεί τα Σχέδια Βελτίωσης και την αναζωογόνηση της υπαίθρου

Τετάρτη, 01 Αύγ. 2012, 12:31

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανησυχούμε για την αγροτική επιχειρηματικότητα και τις εγκρίσεις των 7.500 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για την πρωτογενή παραγωγή. Οι εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης έχουν αργήσει υπερβολικά με συνέπεια τα Επιχειρηματικά Σχέδια των νέων γεωργών να έχουν σημαντικές δυσκολίες υλοποίησης και πληρωμών. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με εκείνα των κτηνοτροφικών μονάδων. Απαραίτητο λοιπόν είναι να διευκρινισθεί με σαφήνεια η όλη διαδικασία, καθώς και το εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο οι παραγωγοί θα μπορούν να  καλύψουν την ιδία συμμετοχή, ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά  σχέδια, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.
Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης η τύχη της υποθηκευμένης γης, των προσημειώσεων και λοιπών δεσμεύσεων (με τα νομικά προνόμια που είχαν εκχωρηθεί από το κράτος στην ΑΤΕ, τα οποία βρίσκονταν έξω και πάνω από τη λογική του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο, όπως π.χ. η διασφάλιση μέχρι το 120% της αξίας γης). Άγνωστο είναι αν για τα κενά που παρατηρούνται μετά την εξέλιξη στο καθεστώς της Αγροτικής, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων μικρών παραγωγών στα πλαίσια του ΕΤΕΑΝ (Επιχειρηματικό Ταμείο Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εφιστούν την προσοχή στην κυβέρνηση, πριν καταρρεύσει η παραγωγική βάση, να διασφαλίσει τους όρους άσκησης της αγροτικής επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την απρόσκοπτη αξιοποίηση των αγροτικών γαιών με την άμεση υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Στις σημερινές περιστάσεις δικαιολογίες για άλλες καθυστερήσεις δεν επιτρέπονται. Προϋπόθεση διεξόδου είναι και η αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου