Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2012

Δυόμισι χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο!


Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Στο τέλος της θητείας μου ως ο πρώτος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2012, έχω να μοιραστώ μαζί σας τον απολογισμό της.
Ήταν σαφώς μια πετυχημένη συλλογική δουλειά και ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου. Ανταποκριθήκαμε στο ρόλο που αναλάβαμε σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή τόσο της ομάδας υποστήριξης, όσο και άλλων ανθρώπων, κοντά ή λιγότερο κοντά από τις Θεματικές Ομάδες και τις κατά τόπους Πολιτικές Κινήσεις.
Αυτά τα δυόμισι χρόνια προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης την οποία μας έδειξαν σχεδόν 200.000 ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές του 2009. Είχα επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, να εκπροσωπήσω επάξια όχι μόνο τις πράσινες ιδέες στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά την πράσινη οπτική σε όλα τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Σημαντικότερο όμως θεωρώ ότι η εκλογή Πράσινου ευρωβουλευτή από την Ελλάδα έφερε τους Πράσινους στο ευρωκοινοβούλιο σε πολύ πιο άμεση επαφή με την ελληνική οπτική, κάτι που είχε τη συμβολή του και στην πολύπλευρη αλληλεγγύη που δείχνει το πράσινο κίνημα προς τη χώρα μας.
Οι έγκαιρες προτάσεις μας για έκδοση ευρωομολόγων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των εξοπλισμών και για ευρωπαϊκή λύση των εθνικών μας θεμάτων, η καμπάνια των Πράσινων για διακοπές στην Ελλάδα, οι προνομιακοί όροι για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η υιοθέτηση κανόνων στην Έκθεσή μου για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι -μέσα στην κρίση ανυποληψίας που περνάει η χώρα μας- η έκθεση ενός Έλληνα για τη διαφάνεια υπερψηφίστηκε με 629 υπέρ έναντι μόλις 6 κατά, για μένα είναι τιμή αλλά και απόδειξη ότι η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος αποτελούν αιτήματα που συγκινούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Επιπλέον, σημαντικές επιμέρους διαστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας αναδείχθηκαν με τις 354 υψηλού επιπέδου ερωτήσεις μας.
Είναι φανερό ότι ο Νίκος Χρυσόγελος, που με διαδέχεται στα πλαίσια της εναλλαγής, θα αξιοποιήσει την υποδομή και την εμπειρία και θα συνεχίσει τη θετική παράδοση -πια- που δημιουργούμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως Έλληνες Πράσινοι. 

 Μιχάλης Τρεμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου