Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2012

Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ΔΕΝ είναι πολυτέλεια!


AddThis Social Bookmark Button
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την αλλαγή των φορολογικών ρυθμίσεων στα νησιά
Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες.
Οι νησιώτες βρίσκονται αβοήθητοι στο μάτι του κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ταυτόχρονα με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, οι οποίες αναγνωρίζονται στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβώνας. Ως τώρα, ως ελάχιστο δείγμα στήριξης των νησιωτών, σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Το Υπουργείο Οικονομικών όμως προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, χωρίς να έχει γίνει καμιά συστηματική μελέτη που να σταθμίζει τις συνέπειες αυτών των μέτρων στην τοπική οικονομία, την απασχόληση, τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή.
«Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες αποτελούν ένα ακόμα δείγμα προχειρότητας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προώθησε ένα ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη νησιωτική οικονομία στα βράχια. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που συζητιώνται τώρα, θα της δώσουν τη χαριστική βολή. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η οικονομία δεν μπορεί να πλέον να αντιμετωπίζεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Ειδικά για τα νησιά, με τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χρειάζεται επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, θα στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνική συνοχή»

    Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και νησιωτικότητα
Εξαιτίας των ποικίλων μειονεκτημάτων τους, και ιδιαιτέρως της απομόνωσης ή του περιορισμένου μεγέθους τους, τα νησιά είναι περιοχές που δεν ευνοούνται σε εδαφικό επίπεδο, και πολύ συχνά σε οικονομικό και κοινωνικό. Το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισσαβώνας , που καθορίζει το αντικείμενο  της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και τονίζει  ότι ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στα νησιά,  με δράσεις που θα μειώσουν την καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτών των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.
Στην Ελλάδα ως τώρα σύμφωνα με το αρ. 17, παρ. 4  του Ν. 2093/1992 σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα [3,4], το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Αποτελεί θέση της Επιτροπής και του εκπροσώπου της στην τρόικα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων στα νησιά του Αιγαίου;
2. Έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση σε θέματα  τοπικής οικονομίας, τουρισμού, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης;
3. Σε τι περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη στήριξη των νησιωτικών κοινωνιών που πλήττονται ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου