Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για το πάγωμα του "Εξοικονομώ κατ' Οίκον

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ " ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αναβολή υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον», που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκές, καθώς περιοριζόταν μόλις στο 0,35% των κτιρίων της χώρας, αποτελούσε όμως μια αρχή που έπρεπε να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Η επίκληση της έλλειψης πόρων για ένα τόσο περιορισμένο πρόγραμμα, δείχνει σαφή απουσία πολιτικής βούλησης ακόμη και για τις πιο επείγουσες παρεμβάσεις.
Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση όπου, στη σκιά των διακηρύξεων για «Πράσινη Ανάπτυξη», συρρικνώνονται ακόμη και οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις. Η αρχή είχε γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις με το στόχο για την ανανεώσιμη ενέργεια, όπου η ανειλημμένη υποχρέωση να προέρχεται από ΑΠΕ το 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020, συρρικνώθηκε στην υπόσχεση για 20% της συνολικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 16% της συνολικής κατανάλωσης.
Αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, κινδυνεύει να απαξιώσει και την ίδια την έννοια της «Πράσινης Ανάπτυξης» που επικαλείται διαρκώς. Πέρα από τις επιφυλάξεις μας για το αν η συγκεκριμένη έννοια εκφράζει επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες για αλλαγή πορείας της οικονομίας, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις διακηρύξεις της.
Με συνολική δαπάνη 300.000.000 Ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είχε χαρακτήρα εξαιρετικά περιορισμένο. Από αυτό θα μπορούσαν να επωφεληθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους μόλις 25-30.000 κτίρια σε σύνολο 7 εκατομμυρίων, ποσοστό μόλις 0,35% του συνόλου. Όπως είχαμε επισημάνει, το πρόγραμμα ήταν εντελώς ανεπαρκές τόσο ως μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όσο και ως περιορισμό της επιβάρυνσης για μη απαραίτητη θέρμανση και δροσισμό. Θα ήταν, όμως, μια ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να γίνεται.
Μέχρι τώρα όλα τα οικονομικά μέτρα που παίρνονται με πρόφαση ή αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης και του δανεισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αντικατάσταση κλιματιστικών, και η απόσυρση ΙΧ. Ενώ είναι αμφίβολη η επίτευξη κάποιων περιβαλλοντικών στόχων από αυτά τα προγράμματα, είναι εντελώς λανθασμένα ως προς τους οικονομικούς στόχους τους και τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, δεν μπορεί οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης να ωθούν τους πολίτες σε μεγαλύτερες καταναλωτικές δαπάνες, δανεισμό και επιλογές/κίνητρα που επιτείνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.
Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και μεταφορά πόρων ώστε να προωθηθούν νέες πολιτικές για την οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον, έστω στο πλαίσιο που εννοεί η κυβέρνηση την "πράσινη ανάπτυξη". Επιλογές όμως όπως η αναβολή ακόμη και των υπαρχόντων προγραμμάτων εξοικονόμησης, δίνουν ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα από τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την κυβέρνηση, αντί να μεταθέτει για το μέλλον ένα μικρό πρόγραμμα όπως το "εξοικονομώ κατ' οίκον", να δεσμευτεί άμεσα για ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα στηριχθεί με 5 δισ. ευρώ από δημόσιους κυρίως αλλά και κοινοτικούς πόρους μέχρι το 2012, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να προσελκυσθούν επιπλέον ιδιωτικοί πόροι, με στόχο τουλάχιστον το 10% των κατοικιών και σημαντικό ποσοστό των δημόσιων κτιρίων να είναι βέλτιστων ενεργειακών προδιαγραφών μέχρι το 2015. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η οικολογική αναγέννηση των γειτονιών και οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο βιώσιμες δεν είναι αναγκαίες μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά αποτελούν και μια εναλλακτική οικονομική πρόταση που δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας, βελτιώνει τη ζωή μας και όλοι οι πολίτες επωφελούνται από τη δραστηριότητα της οικονομίας. Διαφορετικά επωφελούνται λίγοι και οι περισσότεροι γίνονται πιο φτωχοί γιατί δεν έχουν ούτε ποιότητα ζωής ούτε χρήματα για να αγοράσουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχασαν. Αν όμως η κυβέρνηση αναβάλει για αργότερα ακόμα και τα πιο στοιχειώδη προγράμματα, όπως το "εξοικονομώ κατ΄ οίκον", τότε η "πράσινη ανάπτυξη" αποδεικνύεται πουκάμισο αδειανό.
Αναλυτικά για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια διαβάστε παρακάτω κάνοντας κλικ
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=611%3A--------q--q&catid=16%3Aclimate-energy&Itemid=33&limitstart=1





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου