Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2015

Σε σκουπίδια, κυνήγι και «Natura» οι μεγάλες τομές Τσιρώνη



Το βασικό μεταρρυθμιστικό στίγμα στα περιβαλλοντικά ζητήματα καθόρισε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο ηλειακής καταγωγής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης (σ.σ. κατάγεται από τη Μίνθη Ζαχάρως). 
Ο κ.Τσιρώνης, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, προανήγγειλε ρηξικέλευθες τομές σε ζητήματα-ταμπού ως τώρα για την ελληνική κοινωνία, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη, προσβλέποντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλονται ριζικές αλλαγές σε σχέση με όσα εφαρμόζονταν ως τώρα στο περιβάλλον, με προφανή στόχο να πάψει η Ελλάδα να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης όσον αφορά τις καταδίκες για μόλυνση του περιβάλλοντος.

Απόβλητα, εργοστάσια και χωματερές
Ξεκινώντας από το πλέον σοβαρότερο περιβαλλοντικό ζήτημα, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι θα τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο με στόχο την κυκλική οικονομία. με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων που είχε παρουσιάσει από τον Ιούνιο. Σχετικά με τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αριστερές οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, που έχουν μετατρέψει σε χρυσάφι τα απορρίμματά τουςΥποδείξτε μου μια χώρα του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που να υποχρεώνει τους δήμους με συμβάσεις 28 ετών για να δίνουν σύμμικτα απορρίμματα σε μεγαλοεργολάβους με 60-100 ευρώ τον τόνο».
Σχετικά με το πρόστιμο για τις χωματερές, το οποίο έχει μειωθεί στα 10 εκατ. ευρώ όπως δήλωσε πριν από δύο ημέρες, δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την οριστική του επίλυση, προκειμένου να απαλλαχθεί η χώρα από αυτήν την οικονομική αιμορραγία. Ο κ.Τσιρώνης δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο οι πληροφορίες του patrisnews.com κάνουν λόγο για αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Βιώσιμες «NATURA» με κρατικά κονδύλια
Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura, δηλώνοντας ότι μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, υπάρχει σχεδιασμός για την ανάληψη από την πλευρά του κράτους για τη χρηματοδότηση και την προστασία τους, με στόχο τη βιωσιμότητα και όχι την εξάρτηση από την εκάστοτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα του «πράσινου» υπουργού, δεδομένης της στενότητας των δημοσίων οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το 70% των περιοχών Natura (ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου και η παραλία ωοτοκίαςCaretta Caretta στον Κυπαρισσιακό) κινδυνεύουν άμεσα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολές τους έχουν ζητήσει την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σε διαβούλευση η νομοθεσία για το κυνήγι
Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που αναμένεται να ανοίξουν, είναι η νομοθεσία για το κυνήγι, το οποίο είναι θέμα-ταμπού εδώ και δεκαετίες. Το καλοκαίρι υπεγράφη η -μεταβατικού χαρακτήρα,-φετινή ρυθμιστική ύστερα από συζητήσεις μεταξύ υπουργείου και κυνηγετικών ομοσπονδιών. Τον Ιανουάριο είχε ξεσπάσει «πόλεμος» με αφορμή την -εν πολλοίς αβάσιμη και υπερβολική- φημολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το κυνήγι. Πάντως, ο κ.Τσιρώνης δέχθηκε «μομφές» για «φιλοκυνηγετική ρυθμιστική», απαντώντας ότι τη δεδομένη στιγμή, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσων για το μέλλον της ίδιας της χώρας, ήταν απαραίτητη η αμοιβαία συναίνεση και κατανόηση για την υπογραφή ρυθμιστικής, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προέκυπτε εκτεταμένη λαθροθηρία.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται και λεπτομέρειες για τους δασικούς χάρτες και τα αυθαίρετα, ενώ ο κ.Τσιρώνης ήταν κατηγορηματικός ως προς την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων.
Διαβάστε αναλυτικά τις προγραμματικές του δηλώσεις 
«Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και απαντοχή έδωσε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή διακυβέρνησης.
Αυτές τις μέρες διαπιστώνω με λύπη, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε δεν θέλουν είτε αδυνατούν να ερμηνεύσουν την λαϊκή εντολή.
Μικροκομματικά θα χαιρόμουν, γιατί όσοι αδιαφορούν για την λαϊκή βούληση, οδηγούνται ή παραμένουν στο περιθώριο.
Όμως ως Έλληνας λυπάμαι και ανησυχώ, γιατί στην μάχη να ανατρέψουμε το φαύλο καθεστώς, που έριξε την χώρα στα βράχια, κανείς δεν περισσεύει.
Μας ρωτάνε τι κοινό έχουμε με τους ΑΝΕΛ και σας απαντώ:
Παλεύουμε να αλλάξει η μοίρα της πατρίδας μας.
Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν ταξικές διαφορές και καθαρές πολιτικές διαφορές, αλλά υπάρχουν και εθνικές συναινέσεις.
Ρωτάω: Είναι αριστερές οι κυβερνήσεις της Ελβετίας, που σέβονται ευλαβικά τον φυσικό τους πλούτο και προστατεύουν τα χωριά τους από την αυθαίρετη δόμηση; Γιατί οι δικοί τους επιχειρηματίες κερδίζουν χωρίς να παραβιάζουν χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες;
Είναι αριστερές οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, που έχουν μετατρέψει σε χρυσάφι τα απορρίμματα τους; Υποδείξτε μου μια χώρα του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που να υποχρεώνει τους δήμους με συμβάσεις 28 ετών για να δίνουν σύμμικτα απορρίμματα σε μεγαλοεργολάβους με 60-100 ευρώ τον τόνο.
Αναρωτιέμαι κύριοι της ΝΔ εάν διαπιστώνετε τις τρομακτικές αποστάσεις της δικής σας διακυβέρνησης από την διακυβέρνηση άλλων δεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Για αυτό επιμένω και λέω είναι εθνική ανάγκη να προχωρήσουμε και να τελειώνουμε με το παλιό, με την παλιά πελατειακή λογική των Μαυρογυαλούρων. Επιτρέψτε μου εδώ να αναπτύξω επιγραμματικά την πολιτική του υπουργείου μας.
Τις επόμενες εβδομάδες:
1. Προχωρούμε σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που παρουσιάσαμε το καλοκαίρι προάγει την κυκλική οικονομία και δημιουργεί κύκλο εργασιών 1,5 δις και 16.000 νέων θέσεων εργασίας την επόμενη 5ετία.
2. Νομοθετική ρύθμιση για:
  • επίσπευση εκπόνησης, ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών.
  • δασικούς συνεταιρισμούς
  • τροποποίηση του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα
  • απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
  • αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για θεσμική αναθεώρηση:
1. της δασικής νομοθεσίας.
2. της νομοθεσίας για το κυνήγι
3. τη χωροταξία, που αποτελεί σημαντική νίκη το ότι έμεινε ανοιχτό το θέμα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
4. της νομοθεσίας για τις περιοχές NATURA, που επιτέλους θα είναι βιώσιμες γιατί είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την προστασία των Natura στην Ελλάδα, που μέχρι τώρα γίνονταν με ευρωπαϊκούς πόρους
6. Για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την αυτοπαραγωγή την ενθάρρυνση συνεταιριστικών πρωτοβουλιών στον χώρο της ενέργειας από ΑΠΕ.
7. Για ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελέγχων
8. Απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικής αδειοδότησης
Προχωράμε σε στρατηγικές πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, με ορίζοντα διετίας:
1. Οριστική επίλυση για παράνομους ΧΑΔΑ, υγρά και επικίνδυνα απόβλητα, όπου η πολυετής αδιαφορία έχει οδηγήσει την χώρα σε βαριά πρόστιμα.
2. Δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης το προβλήματος του Ασωπού
3. Ενεργειακή πολιτική με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά:
α. Από την παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο πετρέλαιο.
β. Από τις εισαγωγές ενέργειας.
γ. Εν τέλει απεξάρτηση από τους λιγνίτες
4. Να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση τη πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται
5. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Θυμίζω ότι η προσαρμογή θα κοστίσει στην χώρα 700 δις μέχρι το 2100. Μπροστά μας είναι το Παρίσι, θα είμαστε όλοι στο Παρίσι και εκεί χρειάζεται εθνική συναίνεση γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήττεται.
6. Συνεργασία όλων των φορέων, που ασχολούνται με το κλίμα, ώστε να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων
7. Εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση.
8. Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων. Τέτοια μέτρα θα τονώσουν τον κατασκευαστικό κλάδο και θα αναβαθμίσουν τον οικιστικό ιστό. Τέτοια ερείπια δεν υπάρχουν σε καμία πρωτεύουσα της Ευρώπης.
9. Ξεμπλοκάρισμα πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων (πχ ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΠΔ) που αραχνιάζανε στα ράφια των Υπουργείων
10. Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου
11. Δρομολογήσαμε και θα ολοκληρώσουμε τα έργα για υδατική αυτάρκεια των νησιών μας. Οριστική οριοθέτηση ρεμάτων.
12. Εκπόνηση δασολογίου
(...)
ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ: ΙΣΧΥΡΟ  ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δεν είναι δυνατόν να ασκούμε ελέγχους με 14 κακοπληρωμένους επιθεωρητές πανελλαδικά. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χωροταξία και η πολεοδομία με 30 μηχανικούς. Ρωτάω ευθέως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτή η οριζόντια αποψίλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξοικονομεί πόρους για την ιδιωτική πρωτοβουλία; Πιστεύετε ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, που πληρώνει τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και σέβεται τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις μπορεί να ανταγωνιστεί αεριτζήδες που δεν πληρώνουν ούτε μία δεκάρα;
Αποφασίστε επιτέλους κύριες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ:
Επιδιώκετε επενδύσεις τύπου Νορβηγίας ή τύπου Νιγηρίας; Θα πάψετε να υπερασπίζεστε τους παράνομους, για να μη χαθούν δήθεν θέσεις εργασίας; Ποιες επενδύσεις θέλετε; Ρωτάω ευθέως κυρίες και κύριοι: Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει σε νησιά και ορεινά χωριά που δεν έχουν νοσοκομείο και σχολείο; Έχετε κολλήσει στο αποκλειστικό επιχείρημα ότι μοναδικό κίνητρο για να γίνουν επενδύσεις είναι το κέρδος. Μόνοι σας λοιπόν οδηγείστε στο αδιέξοδο: Για να γίνουν επενδύσεις πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά για να έρθει η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει πρώτα να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Στην καπιταλιστική Αμερική του 1927 αυτός ο φαύλος κύκλος έσπασε με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, όπως η εμβληματική Tennessee Valley Authority, που ιδρύθηκε από το κογκρέσο το 1933 και το 2013 έκλεισε τα 80 χρόνια της με κύκλο εργασιών 11 δις και κέρδη περισσότερα από 250 εκατομμύρια καθαρά κέρδη.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
(...)Σήμερα σε δεκάδες χώρες ανθεί, (στην Γαλλία ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ) οι επιχειρήσεις που δεν παράγουν κέρδη, αλλά εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα για τους εργαζομένους. Χρειάζεται να παράγει κέρδη μία συνεταιριστική επιχείρηση που τυποποιεί το ελαιόλαδο και το πουλάει κατ’ ευθείαν στην λιανική με 15€ το λίτρο ενώ τώρα το πουλάμε στους Ιταλούς χονδρέμπορους με 2€; Χρειάζεται να παράγει κέρδη μία συνεταιριστική επιχείρηση, που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια νοικοκυριών και αγροτικών μονάδων; Χρειάζεται να παράγει κέρδη μία κοινωνική πρωτοβουλία φύλαξης νηπίων, που εξασφαλίζει ένα μικρό εισόδημα σε άνεργες μητέρες; Αυτές οι πρωτοβουλίες εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς μεγάλες επενδύσεις.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΙΤΗ: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η στρατηγική σας στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δεν αγγίζει μόνο τους μισθωτούς, αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Είναι ο θάνατος του εμποράκου. Για την δική σας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό είναι επένδυση ανάπτυξης. Για την δική μας λογική είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους. (...) Με αυτήν την άποψη εμείς έχουμε πάρει οριστικό διαζύγιο. Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε διαλέξει στρατόπεδο και είμαστε εδώ παρόντες να δώσουμε την μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Όσοι πιστοί προσέλθετε».
Πήγη : http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/perivallon/se-skoypidia-kynigi-kai-natura-oi-megales-tomes-tsironi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου